Perifèric Poetry

Sònia Moll i Txus García + micro obert

Sònia Mol i Txus García

Sònia Moll i Txus García s'uneixen per recitar textos i poemes d'autors i autores LGTBIQ, per commemorar els 50 anys dels aldarulls de Stonewall

Sònia Moll és una barcelonina que ha fet de correctora, editora, traductora i professora. Ha publicat a la revista Caravansari, al llibre col·lectiu La catalana de lletres 2005 (Cossetània), a tres làmines de poesia de Papers de Versàlia (Sabadell) i a l'antologia poètica Nou de set, aplegada per Susanna Rafart (Heptaseven 2011).

Amb Non si male nunc (Viena Edicions, 2008), el seu primer llibre de poemes, va rebre el V Premi Sant Celoni de Poesia i amb Creixen malgrat tot les tulipes (2013) va guanyar el Premi de Narrativa Curta 25 d'Abril de Vila de Benissa. Des d'abril de 2008, escriu al seu bloc lavidatevidapropia.blogspot.com. Algun dels seus poemes han estat musicats per Clara Peya, amb qui ha creat el recital poètic Carta blanca.

Txus García és una tarragonina, educadora sociocultural, poeta i rapsoda, amb una ànima performativa d'estil molt personal basat en la tendresa i el sentit de l'humor. És queer i activista independent a favor dels drets i llibertats de les persones i els animals. Cinquena filla d'una família de pescadors del Serrallo i del Camp, reivindica les seves arrels de classe mitjançant els seus textos en prosa o poesia, amb múltiples referències als seus orígens.

La poesia de Txus García és com un monstre que apareix enmig de l'escenari, que és l'espai que considerm normal. Normalitat artística, normalitat poètica, normalitat personal, normalitat amorosa, vides normativitzades enmig d'aquesta guerra quotidiana que anomenem vida. Uns escenaris quotidians en què fins i tot la radicalitat és moderada, on tot es redueix a un gest estètic, buit, còmode i previsible. "L'escriptura és un acte de comunicació, és la llengua de les ofegades", parafrasejant la Txus. Una ampolla que llances al mar amb alguna cosa dins, desitjant que en algun lloc algú la trobi i la llegeixi. Però en l'acte d'escriptura, com en el de lectura —que són el mateix en temps diferents—, ha d'haver-hi una mica d'aquesta veritat que són els nostres budells, de quedar bé, del ser "cool", d'escriure bonic pel simple fet d'escriure bonic. La literatura no és bonica, és esquinçadora, fins i tot en allò bell i està, com totes les coses esquinçadores i boniques, plena de paranys. I la seva poesia té pocs paranys i moltes veritats petites, de pauses per a respirar. Poesia que està feta de trossos de pell arrencada a esquinçalls per fer-la verb, està plena dels dolors i alegries quotidianes d'una vida monstruosa, com totes les vides que val la pena viure. No hi ha parany en aquesta escriptura, no hi ha ficció en cap accepció de la paraula, no hi té cabuda cap paperot.

Perifèric Poetry és un espectacle de micro obert de poesia que forma part d'una xarxa de micros oberts que connecta Mataró amb Sant Boi, Badalona i Terrassa. Hi té cabuda tota mena de manifestació poètica però es fa principal èmfasi en la poesia escènica. Aquesta activitat sempre l'obre un artista convidat per a l'ocasió i després s'obre un micro per a tota persona que vulgui pujar a l'escenari.

Organitza: Cafè de Mar
Perifèric Poetry
Sònia Moll i Txus García + micro obert
Dijous 16 de gener de 2020
21 h
Cafè de Mar
Taquilla inversa