• Portada >
  • Agenda >
  • El M|A|C inaugura l’exposició “Oci a la fàbrica” de Mariona Moncunill

notícia

El M|A|C inaugura l’exposició “Oci a la fàbrica” de Mariona Moncunill

Cartell exposició Oci a la fàbrica

Avui divendres a les 19h a l'Espai de Can Palauet s’inaugura l’exposició Oci a la fàbrica de l’artista Mariona Moncunill dins de la tercera edició d’Estètiques Transversals. Pràctiques artístiques, accions educatives i ciutats mitjanes, un projecte d’Idensitat desenvolupat sobre l’eix temàtic del treball a les ciutats postfabrils de Mataró, Manresa i Vilanova i la Geltrú.

L’exposició, que es podrà visitar a l’Espai Can Palauet de Mataró del 20 d’octubre al 24 de desembre, mostra els resultats del procés de treball artístic de Mariona Moncunill, que pren com a punt de partida el passat fabril de la ciutat i les noves empreses que ocupen el lloc de les fàbriques, tema que s’aborda des de la perspectiva de la pràctica artística en un context urbà que compta amb nombrosos exemples d’espais en transformació.

L’artista  centra l’atenció en la reconversió dels espais i les zones industrials de Mataró en espais d’oci de diverses tipologies situades al Pla d’en Boet. En aquests polígons, s’hi poden trobar fàbriques i espais industrials reconvertits en ‒o directament concebuts com a‒ bars de copes i discoteques, gimnasos o espais infantils.

El projecte planteja la conversió de l’oci en treball i viceversa visibilitzant el component de crítica institucional que reverteix en el context de l’art, capaç de convertir unes activitats no productives en d’altres que sí que ho són, desfigurant les tradicionals relacions entre el valor d’ús i el de canvi.

El projecte s’ha desenvolupat amb la participació de les actrius Anna Caballero Sancho, Noemí de la Rosa Rodríguez i Teresa Riba, del bar El Xarrupet, Salting Mataró i Vita Liberté Mataró.

 

L’artista

Mariona Moncunill és llicenciada en Belles Arts i màster en Gestió Cultural per la UB amb Doctorat en Societat de la Informació i el Coneixement a la UOC. La seva obra ha estat reconeguda entre d'altres amb el Premi Generació 2014 (2013), la Beca Ramón Acín d'Arts Plàstiques (2011), la Beca a l'Creació Artística Fundació Guasch Coranty (2010) i el Premi Miquel Casablancas (2008), a més de nombroses residències i exposicions. 

 

Estètiques Transversals

És un projecte que IDENSITAT porta a terme en col·laboració amb diversos equipaments culturals, que en la tercera edició s’ha desenvolupat a les ciutats de Manresa, Mataró i Vilanova i la Geltrú, amb un tema comú com a punt de partida: el treball en entorns postfabrils. Els projectes que s'han desplegat a cada ciutat es defineixen a partir de la participació d'un artista o d’un col·lectiu convidat i la configuració d'un node territorial que compta amb la implicació de diferents agents del context. El projecte compta amb la col·laboració de Xarxa Transversal, Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels tres municipis implicats.

A Vilanova i la Geltrú s'ha treballat al voltant de l'antiga fàbrica Pirelli i la seva empremta, tant en l'espai social com en el paisatgístic i l’exposició ha estat oberta del 15 de setembre al 15 d’octubre al Centre d’Art Contemporani La Sala. A Manresa s’han abordat els problemes productius i reproductius a través del projecte (Wo)Manresa amb l’artista Raquel Friera i un grup de dones, i els resultats es podran veure a partir del 9 de novembre al Museu Comarcal de Manresa.

 

L’exposició es podrà veure a Manresa, Mataró i Vilanova i la Geltrú consecutivament:

- La Sala Centre d'Art Contemporani, Vilanova i la Geltrú, del 15 de setembre a 15 d'octubre

- M | A | C Mataró Art Contemporani, inauguració el 20 d'octubre al 30 de desembre

- Museu Comarcal de Manresa, inauguració el 9 de novembre de 2017
El M|A|C inaugura l’exposició “Oci a la fàbrica” de Mariona Moncunill
Data publicació: 20.10.2017