• Portada >
  • Agenda >
  • Mataró celebra Sant Joan amb activitats al carrer i l’arribada de la Flama del Canigó

Notícia / Sant Joan

Mataró celebra Sant Joan amb activitats al carrer i l’arribada de la Flama del Canigó

cartell

L’Ajuntament ha reunit un any més en un fulletó algunes de les activitats més destacades que es fan a Mataró durant la Nit de Sant Joan, la més curta de l’any: la Flama del Canigó, festes, revetlles i fogueres, que han estat organitzades o han comptat amb la col·laboració d’una quinzena d’entitats, associacions i col·lectius. Després de l’arribada de la Flama del Canigó, tindran lloc almenys 16 festes i s’encendran les 2 fogueres autoritzades per l’Ajuntament.

La festa però també ha d’anar acompanyada de la prevenció i, en aquest sentit, l’Ajuntament de Mataró té previst activar dijous 23, a les 20.30 h, el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan, que està coordinat pel Servei de Protecció Civil a través de la xarxa RESCAT. El dispositiu de prevenció a nivell municipal aplega efectius de les ADF (Agrupació de Defensa Forestal) i de la Creu Roja, així com un dispositiu especial de reforç de Policia Local i els altres cossos operatius de la Generalitat: Mossos d’Esquadra, Bombers i el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques).

La Flama del Canigó

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu que se celebra a diversos indrets del territori català. L’esdeveniment s’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per diversos municipis.

A Mataró, la Flama del Canigó es bifurcarà des de Sant Simó per anar, per una banda, fins al carrer de Sant Joan, i per l’altra al barri de Rocafonda. També arribarà al barri de Cerdanyola des de la carretera d’Argentona. En aquests barris s’han programat activitats per esperar la Flama.

A les 19.05 h, tant des del carrer de Sant Joan com des del parc de Cerdanyola, la Flama portada per voluntaris del grup Maimakansu, el Club Ciclista Iluro i el Grup de Bicicleta de la UEC, inicia el camí cap al centre de la ciutat, a la plaça de Santa Anna, on l’espera la Família Robafaves i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, que acompanya el recorregut fins a l’Ajuntament. Està previst que la comitiva hi arribi a les 19.30 h.

L’acte institucional que té lloc a continuació el presideix l’alcalde, David Bote, i consisteix en l’encesa del peveter i la lectura del missatge comú llegit arreu dels Països Catalans on arriba la Flama. Davant l’Ajuntament també s’interpreta el cant Muntanyes del Canigó i els gegants de la Família Robafaves realitzen el tradicional ball de quatre.

Per últim, el foc de la Flama es reparteix entre les entitats presents, que el porten a diferents indrets de la ciutat.

Festes i revetlles

Aquest any hi ha autoritzades a data d’avui, dimarts 21, 16 revetlles i festes, organitzades per entitats i veïns en diferents carrers i espais de la ciutat. Algunes amb sopar popular, ball i/o activitats per a petits i grans, com les celebracions a la plaça de Rocafonda, el parc de Cerdanyola, el carrer d’Altafulla, el carrer d’Enric Prat de la Riba (davant antic Escorxador), el carrer de Sant Joan, la plaça d’Antonio Machado a Cirera, o la cruïlla de la ronda de Leopoldo O’Donnel amb la ronda d’Antoni Comas, a Peramàs-Esmandies.   

Pel que fa a les fogueres, l’Ajuntament n’ha autoritzat una al carrer de Sant Joan (a l’aparcament de Can Maitanquis) i l’altra al Triangle de Molins.

Revetlles amb precaució

L’Ajuntament recomana seguir els consells de Protecció Civil que difon la Generalitat a través de la campanya “Revetlles amb precaució” per gaudir de la festa, que es podran veure en cartells repartits als punts de venda de petards. Si, malgrat tot, es produeix una emergència cal trucar al telèfon 112.
Mataró celebra Sant Joan amb activitats al carrer i l’arribada de la Flama del Canigó
Data publicació: 21.06.2016