• Portada >
  • Agenda >
  • Mataró commemora el 100 anys del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo

Any Manuel de Pedrolo

Mataró commemora el 100 anys del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo

Roda de premsa

Aquest dilluns 5 de febrer s’ha fet, a la Biblioteca Pompeu Fabra, la presentació del programa especial d’activitats per a la commemoració del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo. Aquesta programació, que s’allargarà durant tot el 2018, té l’objectiu d’honorar la memòria de l’escriptor i difondre la seva obra.

Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana, autor de més de 120 obres de tots els gèneres i guanyador d’una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català (1956), el Sant Jordi (1962) o el Prudenci Bertrana (1968). El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Aquesta celebració vol donar a conèixer l’autèntica dimensió de la figura de Manuel de Pedrolo, un dels noms clau de la literatura catalana del segle XX i que per motius diversos, ha estat un autor poc reconegut acadèmicament.

La ciutat de Mataró s’uneix a aquesta commemoració, promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat, la Institució de les Lletres Catalanes i la Fundació Pedrolo – Espai Pedrolo, amb l’organització d’una sèrie d’actes destinats a enaltir la seva figura, especialment donar a conèixer i elogiar la seva tasca d’escriptor de ciència-ficció i, al mateix temps, difondre el Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró que té lloc a la ciutat des de l’any 1997.

 

Programa d’activitats

Al llarg de l’any 2018 a Mataró es podrà gaudir d’un programa d’actes ampli i variat que inclou lectures dramatitzades, espectacles i tallers familiars, vermuts literaris, entre d’altres activitats destinades a tots els públics. Així mateix, s’ofereix una programació estable, més enllà de la celebració d’aquesta efemèride, per tal d’arrelar el gènere de ciència-ficció dins del panorama cultural i literari de la ciutat de Mataró.

D’aquesta programació en destaca la nova tertúlia literària de ciència-ficció que es realitzarà cada segon dimarts de mes a les 7 de la tarda, per debatre i intercanviar sensacions i punts de vista sobre un llibre o autor d’interès i que tindrà el seu inici el 17 d'abril a la Biblioteca Pompeu Fabra.

L’acte inaugural tindrà lloc el proper dijous 15 de febrer a les 7 de la tarda a la biblioteca Antoni Comas amb la programació de la lectura dramatitzada “Avui parlo de mi” basada en els Diaris (1986-1990) de Manuel de Pedrolo en què el mateix escriptor pren la paraula i, a través de records, opinions, pensaments i relats, ens presenta el seu món ric i divers, i també l’època en què va viure.

L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de les diverses entitats i institucions culturals de la ciutat, promou l’organització d’aquest programa d’actes.

 

Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró

El Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró  es celebra des de 1997, fruit de la celebració aquell mateix any a la ciutat del Congreso Nacional de Fantasía y Ciencia Ficción (HispanoCon). 

La participació i l’interès que va suscitar la primera convocatòria d’aquest premi va fer que es consolidés. A l’actualitat, el premi de narrativa es convoca bianualment, donant així més temps als escriptors perquè puguin preparar les seves novel·les curtes. Enguany s’ha convocat la 17à edició del premi que dota a l’obra guanyadora amb 3000 € i una tirada inicial de 1.500 exemplars. Les obres guanyadores del premi formaran part de la col·lecció de Ciència-Ficció de Pagès Editors. El veredicte es donarà a conèixer abans del 28 de setembre.

Aquest premi està organitzat per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró,  la Societat Catalana de Ciència-Ficció i la Xarxa de Biblioteques de Mataró

 

Més informació: Carla Pineda  (93 758 23 61 / 664 22 10 94  -  cpineda@ajmataro.cat)
Mataró commemora el 100 anys del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo
Data publicació: 05.02.2018