Notícia | Arts visuals

Mor l’artista mataroní Jordi Cuyàs

Jordi Cuyàs

Dijous 24 d’agost va morir l’artista mataroní Jordi Cuyàs als 60 anys després de patir una aturada cardíaca.

Cuyàs va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i va exercir de professor de disseny gràfic, il·lustració i vídeo a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona.

L’inici seva trajectòria artística es remunta als anys 80, quan va ser un dels membres fundadors del grup CAPS.A, juntament amb el poeta J.M Calleja i l’escultor Jaume Simón. CAPS.A va esdevenir una de les primeres revistes objecte que va néixer en l’àmbit estatal i es va presentar a l’espai públic de Mataró el 24 d’abril de 1982. Es tractava d’una petita capsa que contenia “poemes, dibuixos, fils de seda, olors i atzars”, tal com ho definien els seus creadors. Les diferents edicions de CAPS.A. van anar canviant de format, de continguts i de narratives. La CAPS.A. és una suma de disciplines, d’intercanvis i de propostes, feta a moltes mans i per a molts lectors i ha esdevingut un capítol del món contemporani a Mataró.

La seva obra és extensa i s’ha mogut en diferents disciplines: disseny gràfic, vídeos, disseny de cartells i net.art, escultura i esgrafiat, entre d’altres.

Pel que fa a la seva tasca de dissenyador destaca per ser l’autor del cartell de Les Santes de l'any 1995, del de Carnestoltes mataroní de 1994 i de la Setmana de Música Antiga de Mataró,  que va fer des del 2005, entre molts d’altres.

Jordi Cuyàs va mostrar la seva obra a través de diferents exposicions individuals i col·lectives a diversos punts de la geografia catalana. La darrera mostra va ser el 2013 a Can Palauet sota el nom “Espectres al laberint grotesc”, una iniciativa de la Comissió Any Espriu de Mataró, produïda per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. En aquesta es presentava una selecció de 10 personatges animats d'Espriu que expliquen de forma planera l'obra de l'autor de "Sinera". Mil dibuixos esquemàtics i simbòlics, fets a mesura, amb negre sobre blanc i tocs de vermell, que mostraven la intencionalitat minimalista de l’artista.

En el camp de l’escultura la seva obra més coneguda és l'escultura “La Matarona” que durant anys va exposar-se a la Plaça França de Mataró i que a partir de l’octubre es tornarà a exposar, però en una altra ubicació. També és l’autor de  l'esgrafiat monumental que hi ha al Camí Ral de la capital del Maresme i que recorda l'arribada de les relíquies de les Santes patrones a la ciutat.

Els darrers anys ha treballat també amb projectes vinculats a les arts escèniques, sobretot amb el director mataroní Josep Rodri, amb muntatges que s’han pogut veure a festivals destacats del país com ara el Festival Grec de Barcelona, Festival Internacional de Teatre de Sitges, Festival Panorama d’Olot, Feria de Teatro de Ciudad Rodrigo i la Fira Tàrrega, entre d’altres. La darrera obra que havia unit als dos creadors mataronins ha estat “Welcome”, estrenat aquest 2017.

Jordi Cuyàs va ser un dels fundadors de l’ACM, l’associació per la cultura i l’art contemporani a Mataró, creada l’any 1996 i que va rebre el Premi ACCA de la Crítica d’Art 2012. També era membre de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya.

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró expressa el seu condol a la família i amics.

 

 
Mor l’artista mataroní Jordi Cuyàs
Data publicació: 25.08.2017