• Portada >
  • Article >
  • Premi del jurat | Carles Maicas i Vallès

Guardons Cultura Mataró 2017

Premi del jurat | Carles Maicas i Vallès

Carles Maicas Montserrat VA ©

El jurat acorda atorgar un guardó honorífic a Carles Maicas i Vallès (Mataró, 1935), actor, director teatral i dramaturg mataroní amb una de les trajectòries més prolífiques i destacades del panorama actual.

Maicas inicia els seus passos en el món del teatre des de la Sala Cabanyes de Mataró. La seva inquietud artística el porta a buscar nous textos i noves maneres de fer i d’entendre el teatre. Aquesta mateixa voluntat d’experimentació i de renovació el fan deixar la Sala Cabanyes el 1969, junt amb altres joves actors i actrius d’ideologia afí. El col·lectiu inicia la seva activitat escènica al Casal Aliança on es constitueix com el Grup de Teatre del Casal, que posteriorment es dirà Grup de Teatre Xaloc i esdevindrà un dels referents del teatre independent fora de Barcelona.

L’any 1976 Maicas entra a formar part de l’Assemblea d’Actors i Directors, col·lectiu que representa l’escena teatral independent i que impulsa la primera edició del Festival Grec de Barcelona. Maicas hi participa dirigint La Pau (retorna a Atenes), en una versió de Rodolf Sirera d’un text clàssic d’Aristòfanes.

Durant la seva dilatada trajectòria ha dirigit textos cabdals de la història del teatre, com Brecht, Genet, Sagarra o Espriu, ha participat en muntatges d’autors locals, com Pere Vázquez, entre d’altres, ha participat en lectures dramatitzades i ha actuat en pel·lícules i sèries televisives.

El jurat destaca la seva vinculació amb el teixit artístic i cultural de la ciutat i la seva particular contribució a la història del teatre local. Maicas ha sigut director d’Els Pastorets de Mataró, ha sigut un dels impulsors de l’Aula de Teatre de Mataró i ha contribuït a l’estudi i documentació de la història del teatre local i nacional.

El jurat destaca que poca gent ha fet tant pel teatre mataroní i pel teatre contemporani català com Carles Maicas.