• Portada >
  • Article >
  • Projecció de la ciutat | Sala Cabanyes

Guardons Cultura Mataró 2016

Projecció de la ciutat | Sala Cabanyes

Sala Cabanyes - Els Pastorets

El jurat acorda atorgar el guardó a la Projecció de la ciutat a la Sala Cabanyes, mascaró de proa de la cultura popular mataronina i referent en el món de les arts escèniques a la ciutat. Veritable centre de formació i de foment del teatre, de la Sala Cabanyes han sorgit molts actors i tècnics que han fet el salt a l’àmbit professional. 

L’any 2016 la Sala Cabanyes va celebrar el centenari de la creació de l’entitat i de l’inici de les representacions d’Els Pastorets de Mataró, peça teatral única que conserva l’esperit i les característiques originals d’un espectacle teatral de principis del segle XX, “L’Estel de Natzaret”, de Ramon Pàmies.

L'Ajuntament de Mataró, l'any 1981, va declarar Els Pastorets Patrimoni Cultural de la Ciutat, en reconeixement a la seva singularitat, als valors culturals i tradicionals, i a la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot el rigor en la seva execució. Els Pastorets són una escola d'iniciació teatral on els més petits tenen l'oportunitat d’intervenir per primer cop dalt d’un escenari. Alguns dels actors i actrius que han participat en les seves representacions són: Pere Anglas, Jordi Bosch, Clara de Ramon, Pep Plaza, Boris Ruiz o Joan Pera, entre molts d’altres.

Per tal de commemorar el centenari la Sala Cabanyes va impulsar un ric i ampli programa d’activitats, amb representacions especials d’Els Pastorets, la presentació del disc amb la música de l’espectacle, conferències divulgatives i una exposició sobre la història de la representació teatral, organitzada pel Museu de Mataró.

L’any 2016 la Sala Cabanyes va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya pel seu paper integrador i de defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes i a la seva important tasca formativa teatral.

El jurat vol destacar que la Sala Cabanyes representa Mataró en tota la seva essència, és patrimoni col·lectiu i memòria viva de la ciutat i un espai de referència tant a dins com a fora de l’àmbit local.