• Portada >
  • Agenda >
  • Rosa Codina presenta obra recent a Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró

Notícia

Rosa Codina presenta obra recent a Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró

Rosa Codina al taller

Avui s’inaugura Vacuum,  la seva obra més recent, una trentena de pintures de gran format que mostren la multiplicitat d’uns objectes quotidians que poden ser vistos des de moltes realitats i en què el buit n’és un dels protagonistes principals i explora les relacions entre art i ciència.

Aquesta exposició compta amb la col·laboració de Glòria Bosch i Mir, historiadora de l’art i directora de la Fundació Vila Casas, i Sònia Fernàndez-Vidal, doctora en física, cadascuna des del seu perfil, que ajuden a entendre i a construir aquest món de l’artista que s’expressa a través de les teles.

La mostra forma part del projecte Singulars, un cicle que des de l’any 2015 promou la difusió d’un artista local de reconeguda trajectòria mitjançant una exposició, un programa educatiu i una publicació. Des de l’any 2017 el projecte Singulars s’articula a partir d’una comissió encarregada d’escollir l’artista que exposa a Ca l’Arenas Centre d’Art integrant-se a la programació del Museu de Mataró, alhora que incorpora una obra de l’artista seleccionat a la col·lecció d’art municipal.

Rosa Codina-Esteve és una artista de llarga trajectòria que ha compaginat la docència amb l’activitat creativa i la pintura al llarg del seu recorregut vital. Nascuda a Mataró l’any 1948, es va doctorar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona des d’on ha obtingut una important projecció internacional com a professora en diferents centres educatius d’Europa i Amèrica. En paral·lel, la seva obra s’ha exhibit en galeries, espais d’art i museus d’àmbit nacional i internacional de manera continuada.

Va exposar per primera vegada a la Col·lectiva de Sant Lluc de Mataró, l’any 1976 i el 1988 va fer la seva primera mostra individual a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Mataró. L’any 1992 va presentar l’exposició Figuracions i el 2000 va dissenyar el cartell de Les Santes. El 2015, va ser present a la Col·lecció imaginada I dins la temporada Art a Mataró 1984-2016. Anys d’actituds i possibilitats que es va organitzar a Ca l’Arenas. Aquell mateix any també va participar en la mostra Tempus Fugit que va tenir lloc a la Nau Gaudí, organitzada per la Direcció de Cultura i el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró.

La ciutat de Mataró té una obra de Codina-Esteve a la Biblioteca Pompeu Fabra, exposada a la primera planta de manera permanent. Es tracta d’Origen VII, un tríptic de grans dimensions realitzat el 1989. Aquesta obra pertany a la col·lecció d’art municipal iniciada des del Patronat de Cultura de Mataró durant la dècada dels noranta amb peces dels principals artistes contemporanis de la ciutat, la major part de la qual està exhibida als espais de la Biblioteca.

La pintura de Codina-Esteve és el resultat d’una intensa experimentació a partir de la premissa d’un llenguatge volgudament auster i minimalista, tant en la temàtica com en l’ús del color i la textura plàstica. Els materials que utilitza—coles, resines naturals i sintètiques i pigments—, compostos sobre teles de grans dimensions, donen forma, gairebé corporal, atot un univers d’objectes quotidians. Amb tot, el tractament de capes i veladures, i el factor lumínic com a protagonista principal, transformen la familiaritat d’aquesta realitat coneguda en unes formes transparents i profundes alhora, extremament suggeridores.
Rosa Codina presenta obra recent a Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró
Data publicació: 16.11.2018