• Portada >
  • Article >
  • Trajectòria i personalitat mataronina | Joaquim Llovet i Verdura

Guardons Cultura Mataró 2016

Trajectòria i personalitat mataronina | Joaquim Llovet i Verdura

Joaquim Llovet i Verdura

El jurat acorda atorgar el guardó a la Trajectòria i personalitat mataronina a Joaquim Llovet i Verdura (Mataró, 1921), historiador autor d’importants contribucions a l’estudi de la història de Mataró i destacat investigador de la marina catalana, mort el mes d’agost de 2017.

Guardonat en sis ocasions amb el Premi Iluro de monografia històrica, autor de nombrosos articles i estudis, Llovet ha esdevingut l’historiador per antonomàsia de Mataró i el gran referent per a les generacions d’investigadors locals del tombant del segle XX.

Entre les seves obres es poden trobar investigacions de referència per a l’estudi de la història de la ciutat i de la comarca com Mataró: dels orígens de la vila a la ciutat contemporània (2000), La ciutat de Mataró (1956-61), volum crucial que va fixar de forma contemporània la història de la ciutat, i Mataró 1680-1719: el pas de vila a ciutat i a cap de corregiment (1965). Treballador infatigable fins als darrers mesos de la seva vida, va continuar publicant articles a la revista Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, amb la qual va col·laborar des dels seus inicis.

La ingent labor investigadora que va dur a terme al llarg de la seva dilatada trajectòria va permetre elaborar una història de base local i de caràcter científic, que va ajudar a comprendre els grans processos històrics que va viure Catalunya en els últims segles de l’Edat Moderna. Al mateix temps, va posar en el mapa la ciutat de Mataró com a paradigma dels canvis econòmics i socials de la Catalunya del segle XVIII.

Les aportacions de Llovet li van valdre el reconeixement de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la Real Academia de la Historia.