• Portada >
  • Article >
  • Trajectòria i personalitat mataronina | Rafel Codina March - Serralleria March

Guardons Cultura Mataró 2017

Trajectòria i personalitat mataronina | Rafel Codina March - Serralleria March

Rafel i Pol Codina - Serralleria March

El jurat acorda atorgar el guardó a Rafel Codina March (Mataró, 1946), mestre serraller responsable de la Serralleria March, un dels pocs tallers de forja artística que perviuen actualment a Catalunya.

Rafel Codina és la tercera generació de forjadors de la Serralleria March, negoci fundat el 1903 pel serraller Antoni March, en ple ressorgiment dels oficis artesanals i de les arts aplicades a l’arquitectura que promou el moviment del Modernisme.

Amb només 15 anys comença a treballar al taller, junt amb el seu oncle Joaquim, compaginant la feina amb els estudis de dibuix amb Jordi Arenas. Al capdavant del taller, continua treballant les tècniques artesanals tradicionals, fent-les evolucionar gràcies als nous sistemes i mètodes de treball i a un disseny més contemporani. Amb el seu fill, Pol Codina, el taller comença a treballar l’escultura, obrint nous camps d’experimentació per a la forja artística tradicional.

El jurat destaca la seva personalitat creativa i innovadora, la gran qualitat artística de la seva obra, el respecte envers el treball tradicional de la forja, així com la perseverança i passió amb la qual manté viu l’ofici i el projecta cap al futur.

El jurat destaca, també, la importància de valorar l’artesania i els artesans, gairebé sempre anònims, i de com l’obra de la Serralleria March forma part del paisatge i dels espais comuns de la ciutat, a través de les múltiples obres que es troben repartides pels seus carrers, com el cartell de la botiga La Confianza, els reixats del Museu de Mataró, el drac i la serp del carrer de Barcelona o el Peix del Maresme.