El projecte de Can Marfà

can marfà Núria Lladó © - Signatura del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Mataró i la Fundació Jaume Vilaseca, 2013

Mataró ha estat durant molts anys capital del gènere de punt, activitat que ha estat un dels puntals de la seva economia. El gènere de punt ha esdevingut l’activitat industrial més arrelada i característica de Mataró i que ha donat singularitat i identitat a la ciutat dins del territori català i estatal.

El projecte de dotar la ciutat d’un Museu del gènere de punt, neix l’any 1990 per iniciativa de l’industrial mataroní Jaume Vilaseca i Bertranpetit per a la recuperació del patrimoni tèxtil relacionat amb la indústria del gènere de punt, alhora que es recupera una part molt important de la memòria històrica de Mataró. Des del seus inicis el projecte va comptar amb el recolzament ciutadà i municipal. L’any 1996 l’Ajuntament de Mataró, amb la voluntat de donar a conèixer i no perdre aquest valor i posicionar-lo com un nou element de projecció cultural i turística de la ciutat, signà un conveni de col·laboració amb l’Associació promotora de la Fundació-Museu de Maquinària per al gènere de punt, que Jaume Vilaseca i els seus col·laboradors havien creat dos anys abans.

Al llarg dels anys la Fundació Jaume Vilaseca ha aconseguit reunir al voltant de cinc-centes màquines de teixir i confeccionar, auxiliars i de taller, produïdes tant als tallers de França, Alemanya o el regne Unit, com als tallers mataronins, en gran part han estat restaurades i posades en funcionament, i reflecteixen perfectament l’evolució tecnològica del sector. La col·lecció també inclou un conjunt molt important de peces d’indumentària, del que en destaquen la col·lecció de mitges històriques Franceschi Pilade (segles XVI a XX), els mostraris de teixits i d’impresos i forniments. La col·lecció es completa amb un fons d’art creat amb l’objectiu de relacionar les diferents tècniques artístiques d’expressió amb el gènere de punt. A tot aquest material se li suma l’arxiu documental que aplega imatges i documents procedents de tallers de construcció de maquinària i fàbriques de confecció, així com catàlegs d’empresa, publicitat, dibuixos, cartells i mostraris.

Paral·lelament el Museu de Mataró ha treballat per incorporar com a nou eix temàtic del seu discurs museístic, el patrimoni tèxtil mataroní i, en concret, el del gènere de punt, entès com l’activitat industrial més important i determinant de la història de la ciutat.

Els serveis tècnics de l’Ajuntament de Mataró, entre els anys 2009 i 2011, en una primera fase d’intervenció arquitectònica al conjunt, rehabilitaren la nau petita de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Marfà per acollir l’eix temàtic del Museu de Mataró titulat Mataró: capital del gènere de punt, per explicar l’activitat industrial més important de la història contemporània de la ciutat de Mataró, el gènere de punt, i els factors laborals i socials que l’envoltaren

Can Marfà mostra el fons de maquinària tèxtil i peces de gènere de punt que la Fundació Jaume Vilaseca, al llarg de vint-i-cinc anys ha anat recopilant i que s’han integrat als fons museístics municipals d’acord amb el conveni de col·laboració que aquesta entitat va signar el 23 d’octubre de 2013 amb l’Ajuntament de Mataró.

En un futur, quan es completi el programa integral de rehabilitació arquitectònica de la fàbrica, Can Marfà acollirà la seu central del Museu de Mataró, amb els serveis tècnics i personal del museu i s’hi exposaran els eixos temàtics d’Iluro, ciutat romana i Mataró ciutat Mediterrània i incorporarà la resta de col·leccions del museu.

Can Marfà. Museu de Mataró
Passatge de Can Marfà, 1 08301 Mataró

museum@ajmataro.cat

Horari:
Dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. Tancat els dies 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 27 de juliol, 15 d’agost, 11 de setembre, 25 i 26 de desembre.