Can Marfà
- Exposició permanent

Mataró, capital del gènere de punt, és l’exposició de referència de la nova extensió del Museu de Mataró ubicada a la nau petita de Can Marfà. Explica des d’un perspectiva pluridisciplinar, el passat, present i futur de la indústria del teixit de punt a Mataró i a Catalunya. A la mostra hi podem trobar més de dos-cents objectes de la col·lecció Jaume Vilaseca, una de les més importants de l’Estat en el sector del gènere de punt: maquinària, indumentària, publicitat, eines i documents, han estat seleccionats, documentats i restaurats per formar part de l’exposició permanent de Can Marfà, amb l’objectiu de posar en valor una de les col·leccions més importants d’Europa en la seva especialitat i un patrimoni cultural estretament vinculat amb la ciutat de Mataró

L’exposició s’estructura en dos grans eixos temàtics: el procés de fabricació del gènere de punt i l’evolució d’aquesta indústria que ha singularitzat la ciutat i la comarca. Els continguts s’ordenen en set àmbits temàtics:

  • Et posarem a punt: Audiovisual d’introducció on s’expliquen les característiques del teixit de punt i els factors que han influït en la evolució de la seva manufactura a Mataró i a Catalunya.

  • De la fibra a la malla: Els processos de fabricació del gènere de punt: filatura, tissatge, ennobliment i acabats, disseny, patronatge, tall i confecció, etiquetat, embalatge i comercialització.

  • Els inicis del teixit de punt: El teixit de punt fet a mà. Els primers telers mecànics. La protoindustria, evolució i localització geogràfica de la producció del punt a Catalunya.

  • La industrialització del gènere de punt: La producció industrial. La importància de la innovació tecnològica. L’organització del treball a les fàbriques. L’impacte social i urbanístic, la capacitat exportadora de la indústria del gènere de punt.

  • Moda, fantasia i esport:Els canvis en les pautes de consum del vestit i la roba interior, la influència de la moda i l’aparició de nous productes. L’aposta per la renovació tecnològica.

  • De l’autarquia a l’expansió del sector. Autarquia econòmica i impuls a la construcció de maquinària de gènere de punt. Les indústries auxiliars. La revolució del niló.

  • Perspectives de futur: La continuïtat del clúster del gènere de punt del Maresme. La importància del disseny, l’aposta per la qualitat i l’aplicació de noves tecnologies. Les amenaces i les oportunitats del sector

La mostra neix amb el compromís de facilitar la comprensió i la interpretació d’una part fonamental de la història de la industrialització a Catalunya: la de la indústria del teixit de punt, que no disposava encara, d’un espai de difusió propi.
Can Marfà. Museu de Mataró
Passatge de Can Marfà, 1 08301 Mataró

museum@ajmataro.cat

Horari:
Dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. Tancat els dies 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 27 de juliol, 15 d’agost, 11 de setembre, 25 i 26 de desembre.